Mary Astell

Quan llegim, cerquem o estudiem temes d’història, acostumem a trobar-nos amb una sorpresa, quasi tots els noms són masculins. Ràpidament ens preguntem: és que no hi ha dones que hagin contribuït amb el seu pensament al desenvolupament del món en que vivim. La resposta és evidentment que sí.

Al llarg de la història, les dones han estat presents en la producció de coneixement, han reflexionat sobre la filosofia, la ciència, la política, l’economia, sobre elles mateixes i sobre el sentit de la vida.

En aquest blog volem contribuir amb un petit gra de sorra a la recuperació de les genealogies femenines, per això al llarg del curs anirem parlant d’algunes de les dones més influents del món contemporani.

Bona part de la informació que apareixerà en aquesta pàgina està extreta de l’Observatori  de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili, teniu el seu enllaç a webs interessants per si el voleu visitar.

La nostra primera entrada fa referència a Mary Astell (1666-1731), teòloga, escriptora i filòsofa, neix a Newcastle-upon-Tyne . La seva principal obra és “A Serious Proposal to the Ladies” . Ha estat considerada per la seva lluita en la igualtat d’oportunitats homes-dones la primera feminista britànica. La seva vida va constituir un exemple a seguir per moltes dones del seu temps. En una societat on la majoria de dones eren analfabetes, Astell representa la dona instruïda, independent, que viu sola i s’atreveix a debatre de manera directa amb els homes sobre teologia, política, història i literatura.

I mentre ells s’instrueixen en el coneixement del món i n’experimenten tots els plaers i vicis trivials, nosaltres només aspirarem a conèixer íntimament els nostres cors. I segur que el sexe complaent i benèvol no ens ho negarà; ni ells, que tenen tan reconegut el seu propi mèrit, poden sospitar ni de bon tros que els superarem”

A Serial Proposal to the Ladies

(Fragment extret del Calendari 2011 – Dones filòsofes i pensadores – Observatori de la Igualtat URV)

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Dones a la història i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s