La Revolució política a Anglaterra

Anglaterra inaugurà al segle XVII el procés del parlamentarisme. Aquest procés es realitzà a partir de dues revolucions. La primera al 1640 va provocar la mort de Carles I i permeté  l’aventura republicana de Cromwell (1599-1658), qui exercí el poder d’una forma dictatorial. A la mort de Cromwell i un cop restaurats el estuard en la persona de Carles II, s’inicià un procés que desembocà en la Test Act (1673), per la qual tots els no anglicans eren exclosos dels càrrecs públics i l’Habeas Corpus (1679), que protegia legalment a l’individuo davant les detencions arbitràries – “My home, my castle”.-

Al 1688, davant la intenció de Jacobo II de instaurar el catolicisme com a religió oficial, es produí la Revolució de la Gloriosa. El resultat, la Declaració de Drets (1689) que limitava de manera molt clara el poder del rei, i en particular l’impedia la percepció d’impostos i el manteniment d’un exèrcit en temps de pau sense el consentiment del Parlament.

El procés revolucionari consagrà les bases teòriques de la divisió de poders (legislatiu, executiu i judicial) i  garantitzà la llibertat individual i la propietat privada i evidentment la superioritat del Parlament sobre la voluntat del rei.

El teòric d’aquesta teoria fou John Locke (Dos tractats sobre el govern civil – 1689).

Enllaços recomanats:

El Parlamentarisme a l’Europa de l’Antic Règim

El triomf del parlamentarisme a Anglaterra.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 1: L'Europa de l'A. R.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s