La monarquia absoluta

La monarquia, és la única institució amb una certa capacitat de poder real i d’exercici de l’autoritat per damunt del conjunt social que hem definit. Però el concepte de monarquia absoluta, entesa com a poder rebut de Déu, i sense cap mena d’obligació de donar comptes a ningú, és menys absolut i està menys universalitzat del que ho estan els estaments i l’Església. De fet aquest tipus de monarquia en estat pur el trobarem solament en alguns països com França, Espanya, Portugal, Nàpols i Cerdenya, Polònia, Rússia, Prussià, i els dominis dels Habsburg entre altres.

En resum l’Antic Règim adoleix d’una rigidesa que impedeix inclòs l’inici de reformes per part d’aquells monarques conscients de la necessitat de realitzar-les.

L’etapa de revolucions que s’inicia amb el segle XVIII i continua durant tot el segle XIX, i no tan sols revolucions econòmiques, sinó fonamentalment polítiques, sota els principis de llibertat, igualtat i propietat, exigeix la desaparició de l’organització estamental i en conseqüència totes les bases econòmiques, socials i jurídiques sobre la que es troba sustentada des de l’Edat Mitjana.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 1: L'Europa de l'A. R.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s