La població creix

SABIES QUÈ:

Ja Montesquieu es va preocupar pel creixement desmesurat de la població. Malthus ( “Assaig sobre la població”, 1798), assegurava  que el ritme de creixement de la població era superior al de la producció d’aliments la població creix amb una progressió geomètrica i els aliments ho fan amb progressió aritmètica. Per tant, segons aquest anglès del segle XVIII, l’horitzó de la humanitat era la fam. Plantejaments similars van ser sostinguts sostinguts per David Ricardo, Stuart Mill, en la línia de la limitació del creixement poblacional. I plantejaments antagònics els trobem en Marx i Engels i tota l’escola del materialisme històric. Fins arribar als nostres dies on la població mundial ha arribat als 7.000 milions d’habitants a l’any 2012, segons els càlculs de l’ONU. El nombre d’éssers humans s’ha duplicat des de 1960 i s’ha quadruplicat des de l’inici del segle. La xifra s’ha incrementat en mil milions en tan sols 12 anys. El ritme de creixement demogràfic s’ha moderat gràcies a que les dones estan tenint ara menys fills que mai a la història, però el nombre de dones en edat fèrtil és també el major de la història, per tant la població segueix augmentant en uns 78 milions de persones cada any.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Tema 2: La Rev. Industrial i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s