Per què Anglaterra ?

Dues són les preguntes que haurem de contestar al parlar de Revolució Industrial: què entenem per industrialització? i segon per què es va produir a Anglaterra?.

Contestem a la primera pregunta “una societat industrial, és aquella en que l’energia està proporcionada per màquines”, en efecte i aquí responem ja a la segona qüestió “a Anglaterra es va produir l’escenari clàssic que va permetre la transformació d’una economia tradicional agrària en una societat urbana que té com a pilars la tecnologia de les màquines” (Kemp, Tom ….).

Però una cosa és parlar d’industrialització i una altra de revolucions industrials. En primer lloc admetem en aquest sentit que durant els segles XVIII i XIX es duen a terme tot un seguit de transformacions (socials, polítiques i econòmiques) de l’Europa continental tenint com a punt de referència la Rev. Industrial d’Anglaterra, però cal que quedi clar que seria poc coherent intentar aplicar el mateix esquema mecànic a tots els processos d’industrialització posteriors. També és cert que hi ha autors, Rostow (Etapes del creixement econòmic) per exemple, que basa virtualment els seus anàlisis en el cas britànic. Altres, com Hosbawn, parlen de que la revolució industrial no pot ser estudiada exclusivament en termes d’història britànica.

Una cosa és clara a l’Anglaterra de mitjans del segle XVIII, es produeix una coincidència especial de canvis tècnics, econòmics, ideològics i polítics. En paraules d’Eric J. Hobsbawn, “en cap altre país els agricultors, els productors i els comerciants de la petita activitat mercantil van ser eliminats de forma tan radical; en cap altre país la urbanització va ser tan complerta, ni el liberalisme econòmic acceptat amb tans pocs dubtes”. (El triomf de la classe mitja).

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 2: La Rev. Industrial. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s