La revolució agrícola

Dos són els elements claus que permeten explicar el naixement de la indústria moderna: la millora en la producció agrícola i el creixement de la població.

Però anem a pams.  Des de la caiguda de l’Imperi Romà i al llarg de tota l’Edat Mitjana fins arribar a l’Antic Règim, l’economia pre-industrial va permetre viure a la major part de la població del producte obtingut del treball agrícola i la criança d’animals. Aquella part de la població que s’especialitzà en altres tasques depenia  per a viure de l’excedent que es derivava de la primera. En conseqüència, al llarg dels anys, la població europea cronificarà un model de comunitats rurals autosuficients que produeiran el suficient per alimentar a una classe dirigent de guerrers terratinents. Així apareixerà el  feudalisme, on la classe governant (noblesa i alt clergat) obtindrà els excedents necessaris per mantenir els seus respectius aparells administratius i militars del sobrant de la simple subsistència dels colons.

El procés de canvi es produirà a partir del segle XVIII en el que coneixem com  a Revolució Agrícola, que representa el camí sense retorn cap un nou modus d’organització social i econòmica que partint de la remodelació de les relacions agràries ens porta cap el món modern.

Molts historiadors s’han plantejat si  la transformació agrícola és condició “sin equanum” per la Revolució Industrial. Per alguns, una major producció d’aliments millora l’alimentació de la població i en conseqüència l’augmenta, alliberant mà d’obra per la indústria. Altres argumenten en la mateixa línia que el creixement agrari fomenta la producció siderúrgica ja que genera més demanda d’utillatge de ferro. Per últim alguns esgrimeixen tesis contràries a aquesta afirmació, el desenvolupament industrial anglès és el resultat de la producció de capital i l’augment de la demanda de productes manufacturats del mercat colonial, factor que determina el creixement de la indústria tèxtil.

En qualsevol cas una cosa sembla certa, si no és produeix un mínim de desenvolupament agrícola es fa més lent o es frena un possible desenvolupament industrial

Serà  Anglaterra on el procés de transformació provocarà un vertader canvi capaç de generar, primer un augment continuat de producció i segon i més important un excedent de mà d’obra que va permetre a les ciutats l’aparició de les noves fàbriques de la Revolució Industrial.

En el següent esquema podeu visualitzar els aspectes més importants de la revolució agrícola.

Les conseqüències seran evidents. Es passarà d’una agricultura de subsistència a una agricultura de mercat, sorgirà la figura del terratinent-empresari i s’estendrà l’aplicació de coneixements  científics i tècnics a l’explotació agrícola.

Podem concloure que el paper de l’agricultura en el procés que coneixem com a Revolució Industrial permet la reducció dels costos industrials pel que respecta a l’adquisició de matèries primeres, augmenta els ingressos dels sectors més pobres gràcies a la proliferació de les manufactures i per últim permet alimentar millor i a més població.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 2: La Rev. Industrial. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s