Eleccions al Parlament de Catalunya 25-N

El diumenge 25 de novembre, Catalunya va avançar unes eleccions per escollir la seva cambra legislativa, el Parlament de la Generalitat de Catalunya.

Bo serà que fem aquí una breu descripció de quines són les competències legislatives que té transferides el nostre parlament.

Per fer-ho entenedor, hi ha tres nivells competencials:

  • L’exclusiu, on la Generalitat té totes les competències legislatives, reglamentàries i executives. És a dir, fa les lleis, els reglaments de desenvolupament i executa.

Entre altres les competències exclusives són agricultura, ramaderia i aprofitaments      forestals, aigües de conques internes, associacions i fundacions, organització de caixes d’estalvis  consum, cooperatives, comerç, mutualitats de previsió social, cultura, dret civil català, esport i lleure, habitatge, transports, joventut, llengua, ordenació del territori i urbanisme, organització territorial, turisme, etc.

  • Compartit, és a dir Estat i Generalitat, tenen capacitat legislativa. L’Estat legisla el marc general i la Generalitat fa el desenvolupament normatiu, executiu i pot legislar en el territori de Catalunya.

Entre altres les competències compartides són: educació, sanitat, règim d’expropiació i contractes, ordenació del crèdit, banca i assegurances, mercats de valors i centres de contractació, règim miner i energètic, protecció del medi ambient, ordenació del sector pesquer, indústria, planificació de l’activitat econòmica a Catalunya, defensa de les persones consumidores, etc.

  • Executiu: en aquest cas la Generalitat simplement executa, és a dir posa a la pràctica la normativa estatal.

Entre altres tenim: domini públic hidràulic, normativa penitenciària, treball, propietat intel·lectual i industrial, pesos i mesures, etc.

Com podeu comprovar, no són poques per tant la composició del Parlament sorgit de les eleccions del passat diumenge, té entre mans una enorme capacitat d’intervenció.

Dos dades per acabar, la participació del dia 25 va ser del 69,56 %, la més alta de tota la democràcia des de 1980. Segona, al Parlament no hi ha majories absolutes (seria de 68 diputats), per tant les set formacions polítiques s’hauran de posar d’acord per solucionar els problemes que tenim els ciutadans.

Aquí teniu les dades i els esquemes de com han quedat les coses.

Bon profit.

Enllaços recomanats:

 TV3

El Periódico

Público

La Vanguardia

BBC

Vídeo recomanat: encara que sembli que no té res a veure, us recomano l’entrevista feta per TV3 a Ignasi Ramonet,  director de l’edició espanyola de “Le Monde Diplomatique” i un dels intel·lectuals que expressen amb més claredat la limitació de sobirania que estan patint els governs, suposadament sobirans, davant l’atac indiscriminat dels mercats.
Entrevista Ignasi Ramonet:

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s