Examen 22/11/2012 Opció A. Preguntes 1 i 3 (Doc. 1)

Examen 22/11/2012

Opció A. Observa els documents i contesta les preguntes.

Doc. 1

Art. 1. La sobirania és una, indivisible, inalienable […]; pertany a la nació: cap secció del poble ni cap individu pot atribuir-se’n l’exercici.

Art. 2. La nació, de la qual emanen tots els poders, només pot exercir-los per delegació. La Constitució francesa és representativa; els representats són el cos legislatiu i el rei.

Art. 3. El poder legislatiu és delegat a una assemblea nacional formada per representants temporals, lliurement triats pel poble, per ser exercit per ella […].

Art. 4. El govern és monàrquic: el poder executiu és delegat al rei, per ser exercit, sota la seva autoritat, per ministres. […]

Art. 5. El poder judicial està delegat en jutges triats en el seu moment pel poble.

Constitució francesa de 1791. Títol III: «Dels poders públics»

1.    Resumiu les idees principals del text i situeu-lo en el seu context històric. [1 punt] 
Tres idees principals: els conceptes de sobirania nacional, separació de poders, i el model d’estat monarquia constitucional.

Context històric: estem a la primera fase de la Revolució Francesa (1789). En concret després dels esdeveniments que permeten la constitució de l’Assemblea Nacional Constituent on aquesta constitució de 1791 és un assaig de monarquia liberal.

Com a referents clars del moment històric, podem parlar de la convocatòria d’Estats Generals per part de Lluís XVI; la ruptura de l’ordre establert pel 3r Estat a l’exigir la votació un diputat un vot; la Declaració dels Drets de l’Home i el Ciutadà (1789).

3.    Definiu què és una constitució i indiqueu quins principis del liberalisme polític queden reflectits en el fragment de la Constitució francesa de 1791 (doc. 1)  [1,5 punts]. 
Constitució: norma fonamental que estructura i defineix la relació entre individu, societat i Estat.

Els principis del liberalisme que queden clarament reflectits en el fragment de la Constitució de 1791 són el concepte de sobirania nacional, la separació de poders i la limitació del poder del rei (monarquia constitucional).

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Excercicis resolts. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s