Examen 22/11/2012. Opció A. Preguntes 2 i 4 (Doc 2 i 3)

Doc. 2. Esquema de la Constitució de 1791.


Doc. 3 Esquema de la Constitució de 1793.
2.  Expliqueu detalladament els esquemes (doc. 2 i 3). ( 1p)

Es tracta de descriure i comentar els dos esquemes de manera entenedora.

Primer: els esquemes dels doc. 2 i 3 i reflecteixen respectivament, els models polítics construïts a partir de les constitucions de 1791 i 1973.

Doc. 2 Segon: les eleccions per sufragi censatari indiquen un model de liberalisme moderat, representat pels girondins, a França, i en general per la gran burgesia propietària i l’aristocràcia, que va mantenir el poder gràcies a la renúncia dels seus privilegis. Solament poden ser electors els propietaris, que són els que tenen el poder legislatiu i que elegeixen a l’Assemblea Nacional. Aquest tipus de sufragi i forma d’eleccions defineix clarament una sobirania que descansa en la nació, on el poder de decidir (legislatiu) està en mans dels que posseeixen, la burgesia, el poble en queda apartat.

Tercer: la separació dels tres poders queda perfectament definida a l’atribuir aquests a tres institucions diferenciades: la monarquia (executiu), l’Assemblea (legislatiu), els Tribunals (judicial).

Quart: a l’adjudicar el poder executiu al monarca, però sense que pugui exercir el poder legislatiu, malgrat el dret de veto que li atribueix aquesta constitució, queda definit un model polític de monarquia constitucional.

Doc. 3 Segon: les eleccions basades en el sufragi universal masculí indiquen l’aparició de nous ideals democràtics i per tant que estem davant els principis d’un liberalisme molt més radical que l’anterior, representat a França pels jacobins. La base social sobre la que descansa aquest model constitucional és  molt àmplia i per tant queda vinculada al concepte de sobirania popular. Malgrat la intenció de dur a terme un govern social i democràtic, aquest queda desdibuixat per la suspensió dels poders legislatiu i judicial, clarament dibuixada a l’esquema. L’àmplia capacitat de moviment del poder legislatiu, en mans de Robespierre, es veu reflectida en el control del Comitè de Salvació Pública, que juntament amb els Comitès de Vigilància imposaran el Terror i el domini jacobí a França.

Tercer: al desaparèixer la figura del Rei, es defineix un model polític de República Democràtica i Social.

4. Quina és la diferència de sistema polític entre les dues constitucions ?. Quina diferència hi ha en el dret al sufragi?. Indica a quins tipus de sobirania correspon cada model de sufragi. Raoneu les vostres respostes. (1,5 p).

La diferència de sistema polític ha quedat explicada a la resposta anterior. La Constitució de 1791 defineix un model de monarquia constitucional i la de 1793 de república democràtica.

El dret de sufragi censatari (constitució de 1791) adjudica el dret de vot als ciutadans que disposen de rendes suficients, mentre que el sufragi universal masculí (constitució de 1793) reconeix el dret de vot a tots els homes majors d’edat.

Conseqüentment, el sufragi censatari està vinculat, en aquesta època, al concepte de sobirania nacional, defensat per la gran burgesia i l’aristocràcia terratinent, mentre que el sufragi universal maculí es recolza en la idea de la sobirania popular, defensada pels nous ideals democràtics a partir de les revolucions liberals de 1848.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Excercicis resolts. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s