Àfrica: el repartiment i l’ocupació efectiva (1890-1914).

Fins 1890 les ocupacions de territoris a Àfrica i el Sud-est Asiàtic funcionen segons els principis establerts al Congrés de Berlín (1884-85). Però a partir d’aquest moment la situació es començar a complicar com a conseqüència de les pugnes entre les diferents potències i les resistències de les poblacions colonitzades.

El període 1890-1914 el podem resumir amb dos característiques bàsiques:

PRIMERA: necessitat dels països que han participat en la primera fase de penetració (1883-90) de fer efectiva l’ocupació.

Això provoca a mig termini l’enfrontament armat per mantenir les  posicions i el control del territori. Cal tenir en compte que la necessitat de rendibilitzar les inversions de la primera fase, genera pressions al governs colonials obligant-los a instal·lar-se i administrar de forma directa els territoris ocupats.

SEGONA: Empitjoren les relacions internacionals.

Àfrica

Àfrica Occidental:

França: interès per controlar tot el territori des d’Algèria al Congo..

Anglaterra: a partir de 1895 comença a intervenir a la zona. És nomenat ministre de les colònies Chamberlain. Es signen tractats amb les poblacions indígenes, es derrota als Ashanti i s’ocupa l’hinterland de Serra Lleona, amb l’objectiu de protegir la regió del Níger.

Àfrica Oriental:

Si en el període anterior teníem una situació relativament senzilla, a partir de 1899 es complica amb la intervenció a la zona de Gran Bretanya i França.

Primer enfrontament: després de la derrota italiana a Abissínia (Adra 1896), el territori queda obert a la influència francesa a través del Sudan Occidental i Oriental.

Com que Anglaterra no vol perdre influència a la vessant superior del Nil (territori entre el llac Victòria i Jartum) s’inicia una carrera entre les dos potències.

Finalment, al març de 1899 i malgrat que França va arribar primer a ocupar Fashoda, Gran Bretanya obté com a conseqüència del seu poder militar Sudan Oriental i Egipte. Mentre que França s’ha de conformar amb la resta del Sudan exclòs el Nil.

Segon enfrontament: el fracàs francès al Sudan i italià a Abissínia provoca la penetració d’aquestes dues nacions a Marroc, la primera i a la Tripolitània la segona. El repartiment final deix tot l’Africà del Nord i Nord-oriental per França, la Tripolitània per Itàlia i la zona del riu d’Or (al sud del cap Bojador) per Espanya que s’estendrà fins a la frontera meridional amb Marroc al 1912.

Tercer enfrontament: la guerra dels Boers (1899-1902). Representa la rivalitat de les colònies de El Cabo i El Transvaal. La primera, governada per  l’anglès Cecil Rhodes, la segona per l’holandès-afrikaner Paul Kruger. El descobriment d’or i diamants a la colònia del Transvaal fa que Gran Bretanya intervingui militarment a la zona i incorpori aquesta colònia i l’Estat Lliure d’Orange a l’imperi.

Al 1909 El Cabo, Natal, Transvaal, l’Estat Lliure d’Orange s’incorporen a la Unió d’Àfrica del sud, amb una semi-independència, similar a la del Canadà. Neix el nacionalisme afrikaner.

La crisi de Fez al 1911 amb l’intent alemany de mantenir l’estatus quo a la zona i recolzant a l’Imperi Otomà davant de l’intent del sultà de Fez de desvincular-se d’aquest, marca un punt d’inflexió al nord d’Àfrica, amb la protecció anglesa i francesa a les pretensions de Fez.

Vídeo: La guerra dels Boers (capítol 1). Us adjunto el primer capítol, n’hi ha quatre, si els voleu veure podeu localitzar-los a youtube.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Tema 5: La Dominació Europea del Món (1870-1914) i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s