El desenvolupament de la 1ª Guerra Mundial

PAU ARMADA
Visió global de la 1 GM

Fases de la 1ª Guerra Mundial.

Les posicions fins  finals de 1914.  La Guerra de Moviments: en el front occidental els alemanys plantegen una ofensiva través de Bèlgica que els hi permeti conquerir ràpidament França (Pla Schlieffen). El moviment alemany penetra amb força cap a l’interior del país gal (el 3 de setembre el general Molke arriba al Marne i amenaça París). La ràpida reacció dels francesos (Gallièni) i la Batalla del Marne eviten el desastre i obliguen als alemanys a replegar-se.  A finals de 1914 les posicions s’han estabilitzat, cap dels dos exèrcits aconsegueix guanyar terreny. Comença la guerra de trinxeres. 

En el front oriental Alemanya derrota a Rússia de forma espectacular (Tannenberg i els llacs Masuris, a la Prússia Oriental), però els austríacs retrocedeixen a Galitzia i els Balcans. La resistència russa evita l’enfonsament del front occidental.

La guerra de trinxeres durant 1915-16: un cop estabilitzades les posicions als dos fronts, els diferents exèrcits, especialment al front occidental es preparen per una guerra llarga a base d’un front defensiu. S’utilitzen nous armaments (tancs, gasos asfixiants …) però cap d’ells és decisiu. Al 1916 els alemanys intenten trencar la situació amb l’ofensiva sobre Verdun, però la resistència de Petain evita mals majors. Els francesos contraatacaran sobre el Somme i obliguen als alemanys a retirar-se de Verdun. A finals de 1916 les posicions segueixen estancades.

La crisi de 1917: aquest any  hi  han tres esdeveniments que canvien totalment la direcció de la guerra.

  • La intervenció nord-americana.
  • La retirada de Rússia com a conseqüència de la revolució d’octubre.
  • La crisi de cansament que afecta a tots els països.

La intervenció americana permet una glopada d’aire fresc per França i Anglaterra que comencen a rebre ajuts econòmics, mercaderies, armament etc. La retirada russa pot  equilibrar la situació però els alemanys segueixen mantenint al front oriental un milió d’homes. Finalment el desgast alemany provocar el final de la guerra.

A més, a la rereguarda milions de persones es manifestaven en contra de la guerra i per l’establiment de la pau. Llegiu el següent text sobre l’oposició a la guerra

L’11 de novembre de 1918 es signa l’armistici.

La guerra ha durat més de quatre anys. Ha provocat més de 10 milions de morts, 2.040.000 alemanys, 1.800.000 russos, 1.300.000 francesos, 1.100.000 austríacs, 750.000 britànics, 670.000 italians, i un nombre mai vist de mutilats i invàlids. Les depeses militars han superat els 961 mil milions de francs-or.

Vídeo: 1ª Guerra Mundial

Vídeo: la guerra a les trinxeres. Excepcionals escenes de la pel·lícula Paths of Glory de Stranley Kubrick.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Tema 6: La 1ª Guerra Mundial (1914-18) i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s