Justícia social i frau fiscal

Sembla que l’any 2013 es tornarà a caracteritzar per les retallades de l’Estat del Benestar. Ja ho ha dit el conseller d’Economia i Coneixement Andreu Mas Collel en una entrevista a TV3. Els pressupostos per al 2013 seran de manteniment i subsistència. Contindran mesures excepcionals que posaran en perill el model de benestar de Catalunya. Les mesures que caldrà aplicar aquest 2013 tindran com a punt de partida el 2012 i segons el conseller es demanaran nous esforços salarials als treballadors del sector públic.

Per altra banda, en un article publicat a El País el diumenge 13 de gener s’assegura que els tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) van estimar en 59.515 milions d’euros el frau fiscal al 2009. Segons la xarxa anglesa Tax Justicie Nerwork van ser 80.900 milions d’euros els defraudats a l’hisenda pública, és a dir a tots, al 2011.

Els números parlen per si sols. Al llarg dels anys 2010, 2011 i 2012 la sanitat de l’estat espanyol va viure retallades de 7.395 milions d’euros, l’educació 6.401, serveis socials com a mínim 1.089 milions (Font: El País, 15/12/2012). Cal sumar a tot això el copagament sanitari, l’augment de les taxes universitàries, privatitzacions de serveis públics etc.

Una bona recaudació d’impostos podria significar fàcilment uns ingressos anuals addicionals de 38.000 milions d’euros (Font: La Vanguardia 30/12/2012).

Poc més podem dir, estan a punt de canviar el paradigma dels darrers anys i instaurar un model basat en una major desigualtat, gestionat per un Estat Assistencial (residual), on són la família i l’individuo els responsables últims dels riscos de la seva existència.

Enllaç a l’entrevista: Entrevista al conseller d’Economia i Coneixement Andreu Mas-Colell.

Article de El País: Menos fraude, menos recortes.

Document dels tècnics del Ministeri d’Hisenda (molt tècnic): Sí hay alternativas.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Actualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s