Examen. Opció B. Colonialisme 17/01/2012

Comento  les respostes a les preguntes 1 i 2 de l’examen del passat dijous, del tema de colonialisme que majoritàriament vau contestar. Les respostes en general han millorat, però cal fer algunes matisacions que espero que us siguin útils.

Mapa imperis colonials al 1914.

imperis-colonials1914

1.- Context històric. En quin moment històric es va produir l’expansió colonial europea. Per què?.

El context històric, l’heu situat quasi tots/es a la 2ª Rev. Industrial, és correcte, però cal anar una mica més enllà, comentant el fort creixement i desenvolupament econòmic (conseqüència de les noves fonts d’energia -electricitat i petroli- ; nous mitjans de transport -ferrocarrils, tramvies- ; noves organitzacions del treball -fordisme- etc. i com tot aquest desenvolupament tecnològic divideix el món en dos parts països industrialitzats i països no industrialitzats. En segon lloc parlar de la crisi de 1870 conseqüència de l’acumulació d’estocs -sobreproducció-. La major part de vosaltres no estableix les conseqüències d’aquesta situació: caiguda de preus, augment de la competència; i les mesures que prenen els diferents països per a fer front a la situació: proteccionisme.

Un cop establert aquest context històric, la segona part de la pregunta ha de sortir de forma natural, el perquè del colonialisme, és el resultat de la necessitat de la cerca de nous mercats amb l’objectiu de poder col·locar els excedents de producció acumulats.

Evidentment, a banda de les raons econòmiques, hi han raons de prestigi polític, per això és pertinent en aquesta resposta fer referència a la Conferència de Berlín (1885) feta per Otto von Bismark

 2.- Quin continent es va veure més afectat pel procés de la colonització?. Per què?

La resposta evidentment és Àfrica, però per què?. Hi ha  dues raons evidents, la primera la proximitat geogràfica a Europa i el coneixement previ que els europeus ja tenien del continent; la segona és l’escassa població que tenia el continent a finals del s. XIX, cosa que el feia ideal pels interessos expansionistes de les potències europees – polítiques i econòmiques-. Per altra banda, les primeres exploracions científiques i geogràfiques van demostrar que es tractava d’un continent amb molts recursos per explotar, element clau a l’hora de definir els interessos econòmics d’intervenció i la rendibilitat de les inversions realitzades.

En aquesta segona resposta, és important remarcar que el capitalisme de finals del s. XX precisava de mercats on poder invertir els capitals acumulats en el procés de la 1ª Rev. Industrial, ja que sense aquest procés d’inversió el model quedava estancat, com de fet demostrarà el Crac de 1929.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Excercicis resolts. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s