La Revolució Russa: la Revolució d’octubre

Els bolxevics amb la seva participació decisiva en el fracàs del cop d’estat de Kornilov han aconseguit el control dels soviets. Trotski és escollit president del de Petrograt. Lenin aconsegueix que la seva tesis d’acció directa triomfi i el 24 d’octubre inicia la direcció de les operacions des de Sant Petersburg. El 25 les forces dels soviets entren en acció i ocupen els principals punts estratègics de la capital. Kerenski fuig i el poder passa als soviets. Un Congrés dels Soviets reunit el dia següent  proclama sense cap oposició un Consell de Comissaris del poble, presidit per Lenin. Tant menxevics com socialrevolucionaris es neguen a acceptar la nova situació.

decrets lenin 1917Lenin, un cop ha triomfat la Revolució publica un seguit de decrets, amb un objectiu clar donar satisfacció a totes les forces que han participat en el procés revolucionari (soldats, obrers, camperols i nacionalitats).

Però els bolxevics estan lluny de tenir el poder absolut. Certament, tenen un ampli ressò i conseqüentment majoria a les principals ciutats. Però també cal tenir en compte, que a les zones rurals, són els socials revolucionaris el partit amb més recolzament per part dels camperols. Fàcilment es pot  produir amb papers invertits, el dualisme de poder que ha provocat la caiguda de Kerenski. Cal actuar amb rapidesa i consolidar una democràcia directa basada en els soviets, controlada directament per Lenin i els seus companys.

Però la situació interna difícilment és pot controlar sense solucionar el tema de la guerra a Europa. Lenin ràpidament inicia converses amb els alemanys per signar la pau. El tractat de Brest-Litovsk cedeix a Alemanya zones vitals per l’economia russa, com per exemple Ucraïna. Però la rapidesa en sortir de la guerra permet als bolxevics reorganitzar internament l’estat i fer front al següent problema greu, la Guerra Civil.

Enllaç recomanat: La Revolució Russa (Bloc Sapiens).

Vídeo: Resum de la Rev. Russa.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 7: La Rev. Soviètica i l'URSS (1917-41). Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s