El crac del 1929 i Groucho Marx

La lectura del capítol dedicat a la crisi del llibre del genial Groucho Marx Groucho y yo, fa una descripció molt acurada i realista de la disbauxa de la borsa els anys previs a la crisi.

El següent text, adaptat i resumit, us dona una bona perspectiva del que va significar.

El proper dia el comentarem a classe i caldrà que feu les preguntes que hi ha al final del text.

Molt aviat un negoci molt més atractiu que el teatral va atreure la meva atenció, i la del país. Era un assumpte anomenat mercat de valors. El vaig conèixer per primera vegada cap a 1926. Va constituir una sorpresa agradable descobrir que era un negociant molt astut. O almenys això semblava, perquè tot el que comprava augmentava el seu valor. No tenia assessor financer. Qui el necessitava? Podies tancar els ulls, posar el dit en qualsevol punt de l’enorme tauler mural, i l’acció que acabaves de comprar començava immediatament a pujar. Mai no vaig obtenir beneficis. Semblava absurd vendre una acció a trenta quan se sabia que abans de l’any doblaria o triplicaria el seu valor.

El meu sou setmanal a Cocoteros era d’uns dos mil, però això era calderilla en comparació amb la pasta que es guanyava teòricament a Wall Street (…)  Harpo i  jo vam comprar accions de la United Corporation per valor de 160.000 dòlars, amb una marge del 25 per cent.. (…);  si un  comprava 80.000 dòlars d’accions, només havia de pagar en efectiu 20.000. La resta se li quedava a  deure a l’agent. Era com robar diners.

El mercat va continuar pujant i pujant (….)  El més sorprenent del mercat, el 1929, era que ningú venia una sola acció. La gent comprava  sense parar (…)

Jo lamentava desprende’m de qualsevol acció perquè estava segur que doblaria el seu valor en pocs mesos (…). El lampista, el carnisser, el forner, l’home del gel, tots anhelosos de fer-se  rics, tiraven els seus mesquins salaris -i en molts casos els seus estalvis de tota la vida- a Wall Street.

Un dia concret, el mercat va començar a vacil·lar. Uns quants dels clients més nerviosos van ser  presos del pànic i van començar a vendre (…). Al principi les vendes es feien ordenadament, però aviat el pànic va deixar de banda el seny i tots van començar a vendre-ho tot (…)

Després, el pànic va arribar als agents de Borsa, els quals van començar a cridar reclamant  garanties addicionals (…) Els agents van començar a vendre accions a qualsevol preu (…) Després, un dimarts espectacular, Wall Street va llançar la tovallola i  es va enfonsar.  Això de la tovallola és una frase adequada, perquè llavors tot el país estava plorant (…) El dia de l’ensorrament final, el meu amic Max Gordon (…) em va telefonar des de Nova York (…) Tot el que va dir va ser: “Marx, la broma s’ha acabat”.

Grouxho Marx: Groucho y yo.

Enllaç recomanat: La crisi de 1929 segons Groucho Marx

Qüestions:

1.- Identifica les idees principals del text i situa’l en el seu context històric.

2.- Explica, amb les teves paraules, quin procés de  la crisi econòmica dels anys trenta s’hi pot identificar i com va contribuir aquest procés a desencadenar-la.

3.- Exposa de manera resumida en què va consistir l’anomenat crac del 29 i enumera les seves conseqüències.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 8: El crac de 1929. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s