Desenvolupament de la 2ª Guerra Mundial. Fase I (1939-41)

Esquema inicial de les operacions. 1939-41

 

 

 • Front oriental:
 • Invasió alemanya de Polònia, zona occidental (Danzing, Posnània, Alta Silèsia), (setembre de 1939). Simultàniament la URSS fa el mateix des de l’est, ocupa la zona més oriental. L’estat polonès desapareix.

 • La URSS ocupa Estònia, Lituània i Letònia. A l’hivern ocupa Finlàndia.

 • Front occidental:
  • A l’abril de 1941 s’inicia la conquesta alemanya de Dinamarca, Noruega, Holanda, Bèlgica i la zona nord i oest de França. La invasió de França es realitza des de Luxemburg, evitant així la línia Maginot, que actuava com a zona defensiva davant d’un possible atac alemany. Al juny de 1941 França capitula. El país es divideix en dos zones el nord amb ocupació directa i el sud la França de Vichy, que s ‘anomena lliure dirigida pel Mariscal  Petain.

Ja des d’aquest moment solament Gran Bretanya resisteix a Hitler. S’inicia l’anomenada Batalla d’Anglaterra, caracteritzada per la resistència heroica del poble anglès davant el bombardeig massiu sobre territori britànic. La RAF britànica va evitar el control de l’espai aeri per part de la Lufwafe alemanya.

Nord d’Àfrica:

 • Itàlia al setembre de 1940, des de la seva colònia de Líbia intenta penetrar cap Egipte per controlar Suez i el Mediterrani. També intenta la penetració sobre Grècia. Les dues operacions fracassen per la ràpida reacció britànica.
 • A principis de 1941 Churchil envia tropes per contenir als italians, els  italians són expulsats d’Egipte.
 • Hitler envia a un cos d’elit l’Àfrika Korps, dirigit pel Mariscal Rommel. A partir d’aquí assistirem a un conjunt d’ofensives i contraofensives entre Rommel i Montgomery en el que s’ha anomenat com la Batalla del Desert.

 • Front oriental:
  • Hitler un cop congelades les posicions a l’Europa Occidental iniciarà la invasió de Rússia el 22 de juny de 1941. L’ofensiva coneguda amb el nom Operació Barba-roja, va iniciar una penetració en tres direccions:

           Nord: cap a Leningrad

          Centre: cap a Moscou

          Sud: cap Ucraïna.

L’ofensiva sobre la URSS no té l’efecte esperat per Hitler. A l’hivern de 1941 les posicions estan estancades, amb un exèrcit a 35 km de Moscou que no està preparat per enfrontar-se al dur i llarg hivern soviètic.

 • Front del Pacífic:
  • El 7 de desembre de 1941 Japó ataca per sorpresa la base naval nord-americana de Pearl Harbour. Estats Units entra a la guerra el 8 de desembre de 1941.

A partir d’aquí i en els següents mesos, any 1942, els japonesos aniran penetrant sobre Filipines, Guam, Midway, Hong Kong, Malàisia, Singapur, Indonèsia, arribant a envair part de Nova Guinea i amenaçant (1942) Austràlia. Tanmateix la penetració japonesa sobre Birmània, a l’oceà Índic amenaçarà l’Índia.

Enllaç recomanat: La Segona Guerra Mundial i les seves conseqüències (Ministeri Educació. Kairos)

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 10: La 2ª Guerra Mundial (1939-45). Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s