Desenvolupament de la 2ª Guerra Mundial. Fase II (1942-45)

A l’estiu de 1942 les potències de l’eix dominaven pràcticament tots els fronts bèl·lics. Alemanya controlava en el front occidental França i amenaçava perillosament Anglaterra amb un bombardeig constant sobre la capital, Londres. Al front oriental tenia assetjada Escandinàvia, controlava Sebastopol i els camps de petroli del Caucas. Al nord d’Àfrica Montgomery resistia com podia al gran mariscal Rommel que amb els seus panzers amenaçava Egipte i el canal de Suez. A Àsia els japonesos amb el control de Birmània amenaçaven l’Índia i Austràlia des de les seves posicions avançades de Nova Guinea. És el pitjor moment pels aliats, l’Eix està a punt de dominar el món.

Al gener de 1942 26 nacions d’Europa, Àsia, Amèrica del Nord i del Sud, incloses gran Bretanya, Estats Units i la URSS es coordinen per derrotar a les potències de l’eix. Es crea un Estat Major de Caps d’Estat encarregat de combinar les forces i dissenyar les estratègies a seguir. Les prioritats són les següents:

1r. La derrota d’Alemanya.

2n. L’acció contra Japó des d’Austràlia com a base d’operacions. El general Mac Arthur dirigeix les operacions.

Xina, Birmània i la Índia tenen una organització apart.

Aquesta etapa es caracteritza per la invasió alemanya de la URSS al juny de 1941, que trenca el pacte de no agressió signat per Hitler i Stalin a l’agost de 1939 i l’atac japonès a Pearl Harbour al desembre de 1941, que suposa l’entrada en la guerra d’Estats Units i la projecció mundial del conflicte, que havia quedat fins aleshores limitat a l’escenari europeu i mediterrani.

Entre l’estiu de 1942 i l’estiu de 1944 es produiran tot un seguit d’ofensives aliades que faran girar la direcció de la guerra a favor dels països aliats.

 • Front del Pacífic:

Estats Units atura als japonesos a Midway (juny de 1942). Posteriorment la batalla de Guadalcanal (agost de 1942) significa l’inici real de la contraofensiva americana i australiana.

 • L’enorme maquinària de guerra americana des de mitjans de 1943, amb un Mac Arthur en el Pacífic Sud occidental i Nimitz en el central aniran reconquerint illa a illa. La resistència nipona va tenir en els kamikazes un dels episodis més negres de tot l’enfrontament en aquesta part del món.Mac Arthur dirigeix les operacions, després de la declaració de guerra soviètica a Japó (agost de 1945), el final de la guerra al Pacífic es precipita.
  • El 6 d’agost de 1945  es llença la primera bomba atòmica sobre Hiroshima, que provoca més de 100.000 morts i un nombre similar de ferits. Més tard el 5 d’agost es llença la segona bomba nuclear sobre Nagasaki.

El 23 de setembre de 1945 Japó es rendeix, a la Badia de Tokio davant de Mac Arthur, al cuirassat Missouri.

 • Front oriental:
  • La batalla de Stalingrad (gener-febrer de 1943), suposa la primera gran derrota dels alemanys. La URSS seguirà avançant fins alliberar al llarg de 1944 als països de l’Europa Central i oriental.

  • Abril de 1945, els russos entren a Berlín. El 2 de maig de 1945 Alemanya es rendeix a la URSS.

 • Front del Nord d’Àfrica.
  • L’estiu de 1943 el desembarcament britànic i nord-americà comandat per Eisenhower a Marroc i Algèria provoca la retirada de Rommel cap a Tunísia. La Batalla del Desert ha acabat.

 • Front Occidental:
  • A l’atlàntic, durant els primers anys de la guerra els submarins alemanys havien trencat totes les comunicacions marítimes amb Anglaterra. A finals de 1942 els americans i britànics comencen a construir vaixells i submarins millor equipats que els alemanys. Un paper important el va tenir el radar que permetia detectar la presència de l’enemic. A partir d’aquest moment comença a canviar la correlació de forces en el domini del mar.

  • Desembarcament dels aliats a Sicília (juliol de 1943). Mussolini dimiteix i es detingut, alliberat posteriorment pels alemanys serà afusellat per un grup de partisans a l’abril de 1945. El mariscal Pietro Badoglio dissoldrà el patit feixista i inicia converses secretes amb els aliats. Finalment Itàlia declara la guerra a Alemanya, Hitler ocupa el país i el 28 d’abril de 1945 Itàlia és alliberada.

  • El 2 juny de 1944 es produeix el desembarcament de Normandia, sota les ordres d’Eisenhower. Fet clau en el desenvolupament del front occidental i que va permetre desencadenar l’ofensiva final contra Alemanya. La línia de resistència alemanya es trenca a Montecasino al sud, les tropes aliades alliberen Bèlgica, Holanda i Itàlia.

  • La caiguda del front occidental alemany es produeix pel nord. Els britànics penetren per Westfalia fins al riu Elba, Holstein i Mecklemburg. Pel centre i travessant el Rhur i pel sud des de Magúncia. El 4 de maig de 1945 el general Doetniz es rendeix als aliats. Hitler i Goebbels s’havien suïcidat a finals d’abril.

Vídeo resum: La Segona Guerra Mundial en 15 minuts. 

Vídeo Segona Guerra Mundial. Mapa on es mostren els diferents moviments bèl·lics.

Vídeo: Fi de l’Alemanya nazi.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Tema 10: La 2ª Guerra Mundial (1939-45) i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s