El món a partir de 1945. L’inici de la Guerra Freda.

Fases de la Guerra Freda:

Font: http://guerafria.blogspot.com.es

Font: http://guerafria.blogspot.com.es

Un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, van quedar dos superpotències, Estats Units i la URSS.  Gran Bretanya va quedar relegada com a potència i  totalment condicionada per la seva lenta però continuada decadència en el pla internacional. La resta dels països europeus, empobrits material i intel·lectualment es van veure obligats a jugar un paper secundari i constantment  vinculats, en les seves polítiques exteriors, a les decisions de Washington o Moscou.

Les relacions entre USA i URSS, cordials al llarg de la guerra per la necessitat imperiosa de derrotar a l’enemic comú, l’Alemanya nazi, es començaran a deteriorar ràpidament un cop acabat el conflicte. Les diferències són massa evidents. Per un costat ideològiques, el socialisme soviètic i el sistema liberal-democràtic occidental. Per l’altra, econòmiques, planificació i nacionalització socialistes, doctrina lliurecanvista occidental. Aquestes diferències ideològiques, polítiques i socials comporten la formació de dos sistemes d’aliances antagònics, blocs, que al llarg dels anys que van de 1945 a 1970 tendiran a separar-se cada cop més. És el que coneixem com el sistema bipolar.

CONCEPTO GUERRA FRIA

Font: projecte4tflorida18.blogspot.com

El potencial bèl·lic de les dos potències serà tant enorme que un enfrontament directe provocaria la destrucció dels dos enemics i els seus respectius aliats. Per això, les crisis i els conflictes que s’aniran produint es localitzaran en escenaris allunyats, fruit de la satel·lització de les respectives zones d’influència. De la guerra freda passarem a la distensió i d’aquesta a la coexistència pacífica, per tendir cap a fórmules de cooperació en els últims anys del període que anuncien el procés de multi polarització en el que estem immersos a l’actualitat. Un dels elements claus que ens permet entendre el procés és l’entrada en escena dels anomenats països no alineats, que amb la seva negativa de formar part d’un dels blocs generen distensions fàcilment utilitzades per qüestionar la viabilitat dels sistema bipolar. Però anem a pams, perquè tot el procés s’inicia amb l’aparició d’organismes internacionals que tenen l’objectiu de regular les relacions internacionals, de tot tipus, per tal d’evitar el desastre de la guerra.

Vídeo resum: La guerra freda (artehistoria.com). Bon resum de cinc minuts.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Tema 11: La Guerra Freda i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s