Les conseqüències de la Segona Guerra Mundial

  • La guerra va tenir terribles conseqüències demogràfiques: 56 milions de víctimes, de les quals més de 26 milions van ser entre la població civil. Pèrdues que van afectar de manera brutal a la URSS, Polònia i Alemanya. Cal destacar el genocidi del que van ser objecte jueus, gitanos, així com aquells que amb ideologia lliberal es van oposar al nazisme.

  • Enormes destrosses materials. Quasi la totalitat de les instal·lacions industrials i la xarxa de comunicacions europees va desaparèixer. Les ciutats i les zones rurals van quedar destrossades  pels bombardejos. Es calcula que es va perdre un 31% del PIB a Polònia, la meitat dels ferrocarrils francesos, la major part de les ciutats alemanyes. El dèficit alimentari va ser enorme, l’ONU va calcular que 100 milions d’europeus estaven alimentats amb menys de 1.500 calories.

  • La Conferència de Pau a París al 1946, va representar solament als 21 estats que van contribuir a derrotar militarment a les potències de l’eix. Al febrer de 1947, es va signar la pau amb Itàlia, Romania, Hongria, Bulgària i Finlàndia, el que es coneix com els Tractats de París, tots ells van tenir que pagar reparacions de guerra i es van veure obligats a acceptar reajustaments territorials. Al 1951 es va signar la pau amb Japó, excepte la URSS que va fer el seu propi tractat de pau al 1956. Per últim amb Alemanya no es va signar cap tractat, haurem d’esperar a la reunificació de les dos alemanyes  a partir de la caiguda del mur de Berlín (1989)

  • Les repercussions territorials són enormes.
    • Sobretot a l’Europa Oriental on Rússia obté zones de Polònia, els Estats Bàltics, bona part del territori de Finlàndia.

    • Alemanya queda ocupada i dividida en 4 zones: Gran Bretanya, Rússia, França, Estats Units.

    • Japó perd el seu imperi i es veu reduït a les illes, amb un exèrcit d’ocupació i el govern del general Mac Arthur.

Però la conclusió més evident de la 2ª Guerra Mundial és que un cop va acabar el món no va a tornar a ser com abans. La gran aliança que s’havia format entre la URSS, els Estats Units i Gran Bretanya, era fruit d’una necessitat comuna, derrotar a Hitler. Un cop acabada la guerra les diferències es mostraran infranquejables i donaran lloc a un món bipolar que hem conegut com el teló d’acer. Un nou ordre mundial, amb dos centres de poder Estats Units i Rússia. Un nou món on la vella Europa, amb una Anglaterra esgotada, una França en mig de la decadència i una Alemanya dividida i ocupada no recuperarien més el poder hegemònic que havien tingut. Començava el camí cap el que s’ha definit com el període de la guerra freda. El dos de març de 1947, el president nord-americà Truman farà una crida al món per contenir el comunisme.

“De Stettin al mar Bàltic a Ttrieste a l’Adriàtic un < teló d’acer > ha caigut sobre el continent” (Wiston Churchill, 5 de març de 1946).

Enllaços recomanats: Conseqüències de la Segona Guerra Mundial (Bloc Sapiens)

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en Tema 10: La 2ª Guerra Mundial (1939-45). Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s