Guerra Freda: La Guerra del Vietnam ( 1957-75)

A principis de la Segona Guerra Mundial, Japó es va establir al nord d’Indoxina, península que era en aquell moment colònia francesa. Quasi simultàniament, es va organitzar un grup de resistència comunista, el Viet-Minh, que lluitava tant contra la presència francesa, com contra la japonesa. Un cop acabada la guerra França proposa l’establiment d’una Federació Indoxina amb les províncies de Laos, Cambodja, Tonkín, Annam i la Conxinxina, sota administració colonial. Però a Vietnam s’havia establert ja un govern revolucionari presidit per Ho-Chi-Minh, que proclama al setembre de 1945 la independència del país.

S’inicia la guerra contra França, que acaba amb la derrota gala a la batalla de Dien-Bien-Fu al 1954. Una conferència a la ciutat de Ginebra reconeix la independència de Cambodja i Laos;  la divisió de la zona en dos parts al voltant del paral·lel 17º, un Vietnam del Nord, amb capital a Hanoi i règim comunista, i un Vietnam del Sud amb règim imperial sota Bao Dai, amb capital a Saigon.

La conferència preveia la convocatòria d’eleccions per permetre la unificació del país, però aquestes no es van celebrar mai. Mentre USA anava intentant mantenir el seu potencial d’influència a la zona, amb l’objectiu d’evitar l’expansió del comunisme. A partir de 1960 la tensió arriba a una nova dimensió amb la creació del FNL (Front Nacional d’Alliberació), més conegut com Viet-Cong. L’administració Kennedy davant l’escalada bèl·lica a la zona comença a enviar tècnics, armament i suport logístic al govern del sud. Però la ràpida progressió dels guerrillers que controlen gran part de la població i el territori, fan que USA intervingui directament a partir de 1963.

La guerra del Vietnam, és un dels majors fracassos militars de la història nord-americana. Fins 1973, moment de la retirada, Estats Units va gastar 173.000 milions de dòlars, va enviar 2’2 milions de soldats. La maquinària de guerra més poderosa de tot el món no havia pogut derrotar a un grapat de guerrillers. El 2 de juliol de 1976 s’unificaven les dos zones i naixia la República Socialista de Vietnam, amb capital a Hanoi.

Enllaç recomanat:  La Guerra del Vietnam (Bloc Sapiens)

Vídeo: La Guerra del Vietnam. (9’44”)

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Tema 11: La Guerra Freda i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s