La Revolució Industrial

La Revolució Industrial va suposar un procés de transformació tècnic-econòmic que fa fer possible un extraordinari desenvolupament de la producció de bens gràcies a la utilització massiva de la màquina. Aquest procés va permetre a la societat el pas d’una economia estàtica a una altra de suposat creixement il·limitat, provocant l’establiment del sistema econòmic capitalista.

Aquest procés es va iniciar a l’Anglaterra de mitjans del s. XVIII. Però no serà fins 1820, i molt poc a poc, i mai de manera uniforme, que s’estendrà per tot el continent europeu.

Rev Industrial

El següent esquema permet observar com en el sector tèxtil, l’elaboració del fil i la del teixit són processos separats. La innovació de la llançadora volant de Kay, el 1733,va

Font: http://www.sciencemuseum.org.uk/

Water Frame.
Estret de: http://www.sciencemuseum.org.uk/

estimular més la demanda de fil. Així veiem que les tècniques que permetien produir més fil –spinng jenny, water-frame i mule-jenny- van abaratir el cost del teixit, però alhora van estimular la recerca de telers més resistents que poguessin fabricar més roba i anar més de pressa. L’aplicació de l’energia de vapor va acabar d’engegar la producció.

Relacio telers filoses

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 1r Trimestre, Tema 2: La Rev. Industrial. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s