El procés revolucionari a França (1789 1799)

REV FRANCESA

La Revolució Francesa és el resultat d’un seguit de contradiccions internes que podríem resumir en dos binomis: per un costat l’existència de processos socials basats en un model estamental d’organització i l’existència en el panorama social d’un nou model de funcionament basat en el pensament burgés i per l’altre un model econòmic mercantilista front a un nou model capitalista.

Amb tot les causes que provocaren el canvi de paradigma polític a França i més tard a la resta del continent són molt més profundes i polièdriques:

El clima prerevolucionari entre 1778 i 1787 conseqüència de:

  • Els privilegis dels gremis.
  • La manca de reforma fiscal davant l’oposició dels estament privilegiats.
  • El  malbaratament dels recursos econòmics de la Cort.
  • Les males collites de 1785, que provocaren una pujada de preus.
  • La pèrdua de competitivitat dels productes francesos davant les importacions britàniques.
  • El retorn a pràctiques de recaudació fiscal properes al feudalisme per part de la noblesa terratinent.

El nou model ideològic dels il·lustrats, i concretament les idees exposades per Rosseau en el seu Contracte Social, una societat igualitària, un govern escollit pel poble, una forta crítica a la monarquia absolutista …

Tots aquests elements esclataran davant de la situació d’emergència que viu la societat francesa des de finals del 1788, on les males collites, sumades a la caiguda de l’activitat industrial, conseqüència de l’arribada de productes anglesos, situa a una gran part de la població en una situació de misèria, atur i fam.

El crac de la hisenda pública, la negativa dels nobles de pagar impostos i la convocatòria d’Estats Generals (maig de 1789) desencadenaran els esdeveniments que coneixem com la Revolució Francesa.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 1r Trimestre, Tema 3: Liberalisme i Nacionalisme (1789-1870). Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s