Les condicions de vida i de treball de la classe obrera al s. XIX,

Condicions de vida dels obrers al llarg del segle XIX. Us deixo alguns vídeos que crec que expressen molt millor que les paraules com vam viure i com van  treballar els obrers i les obreres en el moment en que va aparèixer el moviment obrer..

Vídeo: La vida d’una nena, Arabelle Mallory a l’Alemanya industrial del XIX.

PEL·LÍCULA GERMINAL. BASADA EN LA NOVEL·LA D’EMILE ZOLA.

Fitxa tècnica de la pel·lícula:

Producció: França, Bèlgica i Alemanya.

Director: Claude Berri (1934 Paris- 2009 París)

Any: 1993

Durada: 160 minuts

Actors principals i personatges: Renaud Séchand (Etienne Lantier), Gerard Depardieu (Toussaint Maheu), Miou Miou (La Maheude, dona de Maheu), Jean Carmet (Vicent Maheu, a la pel·lícula se l’anomena Bonamort o el Vell).

Sinopsis: la trama es situa en el II Imperi Francès (Napoleó III – 1851). Un jove maquinista en atur (EtienneLantier) arriba a una mina de carbó al nord de França, a la cerca de feina. Un treballador de la mina (Toissaint Maheu) l’ajuda aconseguint-li treball. La pel·lícula va descobrint les condicions de treball dels miners i el nou món que va naixent fruit del procés d’industrialització.

Guió: la pel·lícula s’inspira en la novel·la del mateix nom d’ Emile Zola. Zola retrata amb una duresa absoluta les diferències existents entre les condicions de vida dels obrers i la burgesia.

Nuclis argumentals de la pel·lícula:

La situació de la classe obrera: aproximadament els 25 primers minuts. Presentació dels personatges i l’univers de treball dels obrers.

  • Contrast burgesia/món obrer: força evident a partir del perfil de la família Grégoire i la seva posició respecte la classe obrera.

  • Ideologia de  la classe obrera: anarquisme  i socialisme, són presents al llarg de tota la pel·lícula. L’anarquisme el trobem en el personatge de Souverine i el socialisme està representat per Lantier. Es poden observar els enfrontament ideològics entre els dos personatges al llarg de tot el metratge

  • La vaga i les seves repercussions: al final de la pel·lícula, uns 45 minuts. Es pot observar l’organització obrera, la dialèctica obrers patrons, l’enfrontament dins del món obrer.

  • La violència: destaca el final de la vaga amb una violència indiscriminada i especialment l’accident de la mina i el sabotatge protagonitzat per Souvarine.

Aquí us deixo la Fitxa didàctica de la pel·lícula per si la voleu treballar:

FITXA DIDÀCTICA GERMINAL

PEL·LÍCULA: TEMPS MODERNS DE CHARLES CHAPLIN

Fitxa tècnica:

Títol original: Modern Times
Guió, direcció, música i muntatge: Charles Chaplin
Durada: 83 minuts

A la pel·lícula podem establir entre altres relacions: l’explotació, alienació i treball industrial; la segona fase de la Revolució Industrial; les conseqüències socio-econòmiques de la crisi de 1929; mecanismes de funcionament del sistema capitalista…

Aquí us deixo la Fitxa didàctica de la pel·lícula per si la voleu treballar:

FITXA DIDÀCTICA TEMPS MODERNS

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 2n_Trimestre, Tema 4: El Mov. Obrer (1789-1914). Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s