2014. L’any que comença i els conflictes internacionals.

Font: El País (29/12/2013)

Font: El País (29/12/2013)

Deia Max Weber que l’Estat era una associació que reivindicava l’ús i el monopoli de la violència. El món del segle XXI assisteix a la generalització de focus de tensió de baixa intensitat , o com alguns ja estan definint Guerra 2.0 (Marc Hecker i Thomas Rid), tan se val, el cas és que si analitzem els darrers 60 anys de conflictes, observarem que varies coses han canviat, ja no assistim a guerres del tipus convencional i difícilment observem un clar guanyador. Dóna la sensació que l’Estat ha perdut, si més no parcialment, el monopoli absolut de la violència.

Des de la dissolució de l’URSS (1991) i la caiguda del mur de Berlín (1989), han proliferat arreu del món guerres vinculades a conflictes civils, ètnics, religiosos …, sense oblidar els conflictes derivats del narcotràfic i el control de les matèries primeres. Però si hi ha un tema que sembla preocupar a la comunitat internacional és el terrorisme, que  inaugura noves formes de violència de baixa intensitat, però de gran impacte global. És evident que hi ha un abans i un després d’esdeveniment com la Guerra del Golfo (1990-91), l’atemptat contra el World Trade Center (2001), el Conflicte dels Balcans (1990), el genocidi a Ruanda (1994), entre altres. Tots ells marquen un punt i final al món resultat d’Ialta i Postrdam (Pau de la Segona Guerra Mundial).

El següent article aparegut a El País (diumenge 29 de desembre de 2013), fa un petit repàs pels principals conflictes actius a inicis del 2014. Cap continent escapa a la paraula conflicte, tot i que no sempre aquest signifiqui un procés d’agressió directa.

Accés a l’article: 2014: ninguna gran guerra, conflictos sin fin.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 2n_Trimestre, Actualitat, Tema 15: Geopolítica del món actual. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s