Esperances pel 2014.

Aquesta és una entrada que no hauria d’escriure en un bloc dirigit a alumnes de batxillerat que busquen aquí continguts i referents per aprovar la Història Contemporània de primer de batxillerat, en sóc conscient. Però em resulta del tot impossible resistir-me a comentar una revista d’humanitats i economia, i no és poc, que fa poc més de cinc mesos que ha començat a aparèixer als carrers dels nostres pobles i ciutats.

Sempre a l’inici d’un nou any, acostumo a publicar reportatges que resumeixen aspectes importants que cal recordar de l’any que ha finalitzat  junt amb articles que expliquen els dotze mesos que just inaugurem. En aquesta ocasió, l’editorial de Josep Ramoneda de la revista La Maleta i l’article de Mia Couto Fortalecer el miedo, m’han suggerit un exercici de reflexió que crec que pot ser interessant per vosaltres, els meus alumnes de primer de batxillerat.  Reflexions entre l’assaig i l’experiència, tal i com diu Ramoneda.

En un món dirigit pels economistes, sembla pertinent intentar altres fórmules de pensament que ens acostin a la realitat. Ramoneda acaba la seva editorial esmentant a Michel de Montaigne, qui en un dels seus assaigs adverteix del perill de perdre el sentit de la vida, si amb l’excusa d’analitzar-la millor, ens allunyem de la realitat.

En aquest sentit Couto ens parla de la por, la POR en majúscules. Al seu article apareixen referents que totes estudiareu aquest curs: colonialisme, fam, Guerra Freda, crisi financera, Nord i Sud, és a dir tots els temes que tractarem a la part final de la matèria, això sí, tractats amb aquell polsim de radicalitat que fa que ens plantegem constantment el món en que vivim.

Us invito a llegir l’editorial del Ramoneda i l’article de Couto. Són difícils d’entendre, ho sé, però contenen moltes de les variables que cal tenir en compte si volem canviar el món.

Enllaç editorial del Josep Ramoneda: La teoría y la vida.

Couto, Mia. “ Fortalecer el miedo”. A:  La Maleta, 2013, núm 2, página 6 i 7. Promoción de Humanidades y economía S.L. Barcelona. Galaxia Gutemberg. 2013.

Couto, Mia. “ Fortalecer el miedo”. A: La Maleta, 2013, núm 2, página 6 i 7. Promoción de Humanidades y economía S.L. Barcelona. Galaxia Gutemberg. 2013.

Couto, Mia. “ Fortalecer el miedo”. A:  La Maleta, 2013, núm 2, página 6 i 7. Promoción de Humanidades y economía S.L. Barcelona. Galaxia Gutemberg. 2013.

Couto, Mia. “ Fortalecer el miedo”. A: La Maleta, 2013, núm 2, página 6 i 7. Promoción de Humanidades y economía S.L. Barcelona. Galaxia Gutemberg. 2013.

Per si algú vol accedir als assajos complets de Montaigne aquí teniu l’enllaç: Assajos de Montaigne. 

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 2n_Trimestre, Actualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s