Segona Revolució industrial

2ª Rev Industrial

A partir de meitat del segle XIX i fins 1914 aproximadament es produeix una segona onada de canvis econòmics i tècnics que coneixem amb el nom de Segona Revolució Industrial. Aquesta segona fase provocarà un fort creixement, conseqüència de noves tecnologies i de l’aplicació de nous mètodes de treball. També és cert que aquest creixement, acabarà generant una forta crisi econòmica (1870-1890), resultat de la sobreproducció del sistema i com a conseqüència la saturació de la demanda.

Una de les conseqüències d’aquesta situació d’estancament de finals del segle XIX serà l’expansió colonial, que permetrà superar el proteccionisme imperant a l’època gràcies a l’aparició de nous mercats on exportar els excedents industrials i rendibilitzar els capitals acumulats de les metròpolis, alhora que s’importen matèries primeres i energia a baix cost i es disposa d’una àmplia mà d’obra barata i submisa.

Assistim a la primera mundialització de l’economia, resultat de la necessitat de seguir creixent. Aquest creixement il·limitat, i la conseqüent colonització econòmica d’aleshores primeres potències econòmiques (Gran Bretanya, França, Alemanya i Bèlgica) comportarà una certa inversió i per tant, un cert impuls industrial, a les economies més endarrerides de l’Europa Central i l’àrea mediterrània. Tanmateix, apareixeran noves potències com els Estats Units  i el Japó.

El món canvia substancialment a finals del segle XIX, la revolució de les comunicacions amb el telèfon, la ràdio i el telègraf; en el transport, ferrocarril, tramvia, metro…; en l’oci (cinematògraf …) suposen un canvi de mentalitat de les poblacions dels països industrialitzats del moment.

Res tornarà a ser com abans.

Enllaços recomanats: Segona revolució industrial (1870-1910)

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 2n_Trimestre, Tema 12: Descolonització i Tercer Món (1945-91). Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s