Cartells propagandístics de la Revolució Russa.

Els cartells, amb representacions figurades i textos  són documents iconogràfics que aporten dades i ens informen del pensament i esdeveniments d’una èpocan determinada.

En general podem observar que els cartells són: senzill i directes; plens de dramatisme i simbolisme; sectaris i subjectius;

Objectiu: captar l’atenció de l’espectador

Hi ha diferents tipus de cartells:

– De propaganda política. Volen exalçar els mèrits d’un dirigent, d’un partit, d’un govern, d’un règim polític.

– Per mobilitzar a l’opinió pública a favor o en contra d’una causa (guerra, etc…)

– Cartells de propaganda electoral. Volen mobilitzar  l’electoral a favor d’un partit o ideologia.

LENIN I LA NEP

Unió Soviètica Cartell propagandístic amb les paraules de Lenin: “De la Rússia de la NPE (Nova Política Econòmica) sortirà la Rússia socialista” (1930)© Fototeca.cat

Es tracta d’un cartell propagandístic (propaganda política) sobre la NEP i el nou socialisme de Lenin. Ens presenta una imatge idealitzada del revolucionari i de la seva política.

El cartell s’edita al 1930, Stalin ja és en el poder. Malgrat que més endavant Stalin s’encarregarà de posar fi a la NEP, en aquest cartell el recent inaugurat  règim stalinista intenta situar-se com hereu de les paraules de Lenin.

Podem observar la figura de Lenin amb un fons de color roig (el color de la revolució, del marxisme) i un seguit d’obrers treballant.

El protagonista és sens dubte Lenin, la seva mort al 1924 és molt propera. Cal deixar clara la continuïtat del nou règim amb el gran líder de la revolució que va ser Lenin.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 2n_Trimestre, Tema 7: La Rev. Soviètica i l'URSS (1917-41). Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s