Opció B. Examen 09/04/2014. Textos Hitler i Mussolini.

Hitler. Mi lucha. 19241.- Explica les idees principals dels textos. Situa als seus autors i ubica’ls en el seu context històric. 

Els textos en qüestió fan referència a la ideologia feixista i nacionalsocialista respectivament, i van ser escrits pels seus líders, Benito Mussolini i Adolf Hitler.

En el text de Hitler, podem observar la constant referència al poble alemany i el seu victimisme davant el que es considera com injust, és a dir, la pèrdua de la 1ª Guerra Mundial i la pau imposada pels guanyadors. El fragment forma part de l’obra escrita pel líder del nacionalsocialisme alemany, Mein Kampf, durant la seva estança a la presó després d’haver fracassat en el seu cop d’estat al 1923 ( Putsch de Munich).

Mussolini. Feixisme, 1934El text de Mussolini està escrit al 1934 quan el líder feixista italià instal·lat en el poder des de 1922, estava a punt de finalitzar la construcció de l’Estat feixista. En el text podem observar els elements totalitaris del pensament de Mussolini, l’Estat per damunt de l’individu i l’ànsia expansionista del seu líder.

Els dos textos cal inscriure’ls en el període d’entreguerres, i són conseqüència de la 1ª Guerra Mundial  i els efectes de la crisi de 1929. La por a l’expansió de l’onada revolucionària iniciada a Rússia al 1917, provoca l’aparició de règims totalitaris i la desaparició de la democràcia a molts territoris de l’Europa occidental, al temps que prepara l’inici de la Segona Guerra Mundial.

2.- Explica que entenem per feixisme i les seves característiques. Explica quins  factors van permetre l’ascensió dels totalitarismes durant el període d’entreguerres. 

El feixisme és un règim polític de caràcter totalitari aparegut a l’Europa occidental en el període d’entreguerres. Es caracteritza pel seu nacionalisme exagerat, arribant a posicions racistes i d’eliminació d’altres col·lectius percebuts com amenaçadors; una política basada en l’expansió imperialista i militarista; la supeditació de l’individuo a l’Estat, el rebuig de la democràcia i el liberalisme; el culte al líder; la legitimació de la violència; la desconfiança en la raó. 

Tots aquests elements propicien un discurs polític populista, que arrelarà amb força en el moment que les conseqüències de la crisi de 1929 comencin a fer-se sentir. En general, la crisi social i política derivada de la Recessió Econòmica, la por als moviments revolucionaris de caire marxista i la percepció de que la Primera Guerra Mundial havia acabat beneficiant a uns pocs i perjudicant a la majoria, debilitaran aquells sistemes democràtics amb poca tradició parlamentària, o aquells on els partits conservadors no s’enfrontaran amb èxit a la crisi econòmica i a les revoltes socials.

L’èxit del plantejament totalitari rau en la promesa de restablir l’ordre i l’orgull nacional, un discurs ràpidament aplaudit per l’exèrcit, els grans propietaris o la mateixa Església Catòlica, en el cas italià.

3.- Explica l’arribada d’Hitler al poder i la construcció de l’Estat nacionalsocialista. 

Com a conseqüència de la conjuntura econòmica, al 1933 Hitler va aconseguir obtenir 196 diputats a les eleccions al parlament. La forta polarització política de la societat alemanya, amb un partit comunista situat com a segona força política del país, va espantar a les grans fortunes d’Alemanya que donaran suport al partit nazi, aconseguint aquest la cancelleria gràcies a un govern de coalició amb les forces conservadores.

L‘incendi del Reichstag el 27 de febrer, justificarà la supressió de les llibertats individuals, permeten a les eleccions de març que el NSDAP obtingui el 43% dels vots, mentre la coalició socialista i comunista obté el 30% . Els vots del Centre Catòlic permeten a Hitler obtenir poders absoluts al parlament i amb la mort de Hindenburg, es converteix en el Führer, canceller i president del Reich.

Amb tots els poders a les seves mans Hitler inicia la nazificació d’Alemanya. El primer pas el control absolut de l’administració estatal (depuració de funcionaris, eliminació de la judicatura, centralització política i administrativa). Mentre els grups de protecció la SS s’encarregaven de les funcions policials, la recent creada Gestapo (Himmler) s’encarregarà d’eliminar tota oposició al règim. Al 1933 es comencen a obrir els primer camps de concentració per tal d’eliminar tota oposició política. Dins del mateix partit nazi la depuració va ser total amb l’eliminació de més de 300 dirigent de la SA, inclòs el mateix Röhn (Nit dels Ganivets Llargs).

El dirigisme estatal arribarà a tots els racons d’Alemanya, l’autarquia econòmica reactivarà la indústria armamentista, permetent l’absorció de l’atur i la concentració de capitals en mans d’unes poques empreses. La banca millorarà ràpidament els seus beneficis.

El control ideològic i social va quedar en mans de Goebbels, que es va assegurar l’adhesió total de la població, diaris, emissores de ràdio, cinemes, editorials, tot va quedar sota el control del Ministeri de Cultura i Propaganda.

Finalment les Lleis de Nuremberg i la Nit dels Vidres Trencats, van consolidar el discurs antisemita i racial aconseguint la total cohesió ideològica  i social del poble alemany.

S’havia conquerit Alemanya, quedava per conquerir el món.

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 3r_Trimestre, Excercicis resolts, Tema 9: Democràcies i totalitarismes (1918-39). Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s