Primer de maig. Dia dels treballadors. La precarietat laboral.

Quarto Stato de Giussepe Pellizza de Volpedo (1901)

Quarto Stato de Giussepe Pellizza de Volpedo (1901)

Primer de maig, diada simbòlica de reivindicació obrera, des de la seva instauració per part de la Primera Internacional, al 1890, en record dels quatre obrers de Chicago condemnats a mort al 1889 en el marc de les mobilitzacions en favor de la jornada laboral de 8 hores, al maig de 1886.

Avui en dia, fruit de set anys de crisi econòmica continuada, molts dels drets històrics reclamats i aconseguits per les lluites obreres del segle XX han estat retallats i/o congelades.

Els obrers de final de segle XIX i principis del segle XX reclamaven descans, feina i educació, els anomenats tres vuits. Actualment, els tres vuits tornen a ser tristament famosos, recordats i reclamats constantment pels diferents moviments socials que exigeixen: recuperació d’unes condicions de treball dignes i d’una educació gratuita per a tothom.

Per saber-ne més podeu consultar: La festa del Primer de Maig. (a Wilabeb Diari de l’Escola).

Tanmateix us recomano el següent debat emès el dijous 1 de maig de 2014 a TV3. Una mica llarg però molt interessant.

Vídeo: La precarietat laboral a debat. 

http://www.tv3.cat/videos/5055411/La-precarietat-laboral-a-debat

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 3r_Trimestre, Actualitat, Tema 4: El Mov. Obrer (1789-1914), Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s