Eleccions al Parlament Europeu 2014.

El diumenge 25 de maig els europeus estem cridats a les urnes per escollir els nostres representants al Parlament. En total 500 milions d’europeus escolliran 751 euro-diputats.

Aquest cop les eleccions tenen una novetat important, els vots dels ciutadans serviran per a que un cop constituït el Parlament, els nostres representants escullin al President de la Comissió Europea.  Aquest organisme té la responsabilitat de gestionar el dia a dia de la Unió, és a dir, té el poder executiu, a més és l’encarregat de vigilar l’aplicació dels tractats i aplicar la legislació comunitària.

Com sempre davant unes eleccions, és necessari saber qui es presenta i amb quin programa polític. El proper diumenge, es presenten 13 partits a les eleccions, aquí us deixo l’enllaç als Partits Polítics Europeus.

A més a més cal tenir clar que els partits espanyols i catalans, es presenten a aquestes eleccions en coalició amb grups polítics europeus, és a dir un cop al Parlament europeu queden integrats als respectius grups parlamentaris de la cambra europea, aquí teniu la relació de partits que es presenten a la circumscripció espanyola i la seva relació amb les grans famílies polítiques a Europa.

  • Euro-diputats que Espanya envia a Europa 54.
  • Partits Europeus i Partits Espanyols o catalans que en formen part:

Partido Popular Europeo (PEE). Forma part d’aquest grup Partido Popular, Unió Democràtica de Catalunya i VOX, Unió per a un Moviment Popular.

Partido Socialista Europeo (PSE). Forma part d’aquest grup PSOE i PSC, Partit Socialista del País Valencià, Partits Socialista de les Illes Balears.

Liberales y Demócratas (ALDE). Forma part d’aquest grup Convergencia Democrática de Cataluña i Centro Democrático Liberal.Ciutadans i UP y D, tot i que han demanat l’ingrés se’ls hi ha barrat l’entrada.

Partido Verde Europeo. Forma part d’aquest partit EQUO,  ICV. Partit Pirata Europeu.

Alianza Libre Europea. Formen part d’aquest grup: ERC, EA (Esuko Arkatasuna);PNB, BNV (Compromís), CHA (Chunta Aragonesista).

Partido de la Izquierda Europea (PIE). Formen part d’aquest grup Esquerra Unida, el Partido Comunista e Izquierda Unida.

Partido Demócrata Europeo (PDE-EDP). Formen part d’aquest grup el PNV.

  •  Enllaços recomanats:

Dades generals sobre els estats membres de la Unió.

Informació sobre el Parlament.

Eleccions europees 2009.

Projecció d’escons 2014.

On anirà el meu vot de les eleccions europees. (Vilawb)

¿Existe Europa?. (El País 20/05/2014))

Dossier El País. Eleccions Europees.

  • Vídeo debat amb els principals candidats:

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 3r_Trimestre, Actualitat, Tema 14: La formació de la Unió Europea. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Eleccions al Parlament Europeu 2014.

  1. Retroenllaç: Institucions de la UE | Geografia. El bloc de 2n de batxillerat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s