Resultats de les eleccions europees. 2014

Bé ja han passat les eleccions a Europa, ara toca veure els resultats i com evolucionaran les polítiques europees com a resultat de la nova composició d’escons.

Ha Europa la participació ha estat del 43,1 %.

Resultats de les eleccions a Europa.

Ja vam comentar a classe, que els resultats han proporcionat un seguit de sorpreses curioses. Per exemple:

A Espanya la participació va ser del 45,84%. Tant el PP com el PSOE han patit una pèrdua de vots de prop de cinc milions, respecte a les últimes eleccions. Per tant, molts analistes parlen de el trencament del bipartidisme. Al següent enllaç teniu la comparativa de les eleccions del 2014 i les del 2009: Elecciones europeas 2014 – RTVE

Un altre conclusió interessant, és el fort creixement de l’esquerra plural que obté quasi el doble de vots que al 2009, i sens dubte la sobtada aparició en l’escenari polític de PODEMOS, el referent polític del 15M, amb més d’un milió docents mil vots. Aquí us deixo l’enllaç del partit Podemos, us aconsello la lectura del seu programa.

Bé, per acabar les xifres d’España, si sumem els vots d’Izquierda Plural i Podemos, trobem que una mica més de dos milions vuit-cents mil espanyols han votat aquestes formacions polítiques. Sens dubte un vot d’esquerres i radical.

 Resultats de les eleccions a España.

Veiem que ha passat a Catalunya. La participació ha estat del 47,63%. La sorpresa ha estat evident, ERC ha guanyat unes eleccions per primera vegada des de la instauració de la democràcia al país, quasi amb sis cents mil vots.

Però també a Catalunya les dades ens proporcionen algunes sorpreses. la primera la descabestrada absoluta del PSC, que perd quasi 400.000 vots i passa de ser la força més votada a la tercera posició. La segona els verds guanyen uns cent trenta mil vots i passen a ser la quarta força més votada.

En qualsevol cas, els anomenats partits de la consulta, sumem més de un 1.400.000 vots.

Evidentment l’entrada de ciutadans a l’espai polític catlà és una notícia que caldrà tenir en compte.

Resultats de les eleccions a Catalunya.

 Per acabar, un apunt a nivell europeu. A França el Front Nacional de Marie Le Pen, partit d’extrema dreta ha obtingut 24 diputats, el 24,5% dels vots. I a molts països d’Europa podem observar com aquests partits d’extrema dreta van avançant.

Dona que pensar no?.

Ens veiem a classe.

 

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 3r_Trimestre, Actualitat, Tema 14: La formació de la Unió Europea. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s