La llibertat al món. Crònica d’un 2013 enquistat.

La democr`cia al món 2014

A principis d’any, vaig publicar una entrada sobre el 2014 i els conflictes que quedaven al planeta per resoldre. A La Vanguardia (6/04/2014) podem trobar un interessant article sobre la llibertat al món. M’ha semblat interessant fer una comparativa entre els dos articles i fonamentalment entre els dos mapes, per comprovar que coincideixen geogràficament els conflictes amb l’absència o limitació de la llibertat.

Tanmateix he aprofitat un interessant resum sobre els conflictes al 2013 publicat a la web extramurs.cat per tal de fer una síntesi de la situació que us pugui ser útil per ubicar-vos al món actual.

Dictadures democràtiquesAnem a pams, quan el món va inaugurar el segle XXI i com a conseqüència dels canvis esdevinguts a les dècades dels anys 80 i fonamentalment a les dels 90, semblava que tot era possible. De fet, el primers anys del nou segle ens van portar aires d’esperança, les primaveres àrabs, la refundació del capitalisme, res és el que semblava, el món és cada cop més desigual, més pobresa al món desenvolupat, més pobresa als països del sud.

Comentàvem al gener, que la guerra, o la violència,  com a fórmula i instrument útil  per molts habitants del planeta de girar la desfavorable situació en que viuen, segueix estan de moda, per molt que nosaltres, al cim de la piràmide de Maslow, considerem que el món del segle XXI és un lloc segur amb llibertat i democràcia.

El mapa que us presento avui fa evident que la llibertat és present solament al 46% dels països del món. El 54% restant s’ha de conformar amb quotes simbòliques o inexistents del que anomenem drets humans.

Aquí us deixo l’enllaç de Freedom House, una organització independent que cada any publica un informe sobre les llibertats al món (està en anglès, però s’entén força bé).

 

Anuncis

Quant a Josep Maria Bofarull

Sóc professor de Geografia i Història a l'institut de secundària de la Selva del Camp. La meva carrera professional s’ha desenvolupat al llarg dels últims vint-i-cinc anys en diferents àmbits laborals, tots ells vinculats a l’educació i la formació. Una de les meves passions és la història, i de manera molt especial la contemporània. M’interessen particularment els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX, fins a la seva culminació en els moviments de protesta i globalització de principis del segle XXI.
Galeria | Aquesta entrada ha esta publicada en 3r_Trimestre, Actualitat, Tema 15: Geopolítica del món actual. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s