La llibertat al món. Crònica d’un 2013 enquistat.

La democr`cia al món 2014

A principis d’any, vaig publicar una entrada sobre el 2014 i els conflictes que quedaven al planeta per resoldre. A La Vanguardia (6/04/2014) podem trobar un interessant article sobre la llibertat al món. M’ha semblat interessant fer una comparativa entre els dos articles i fonamentalment entre els dos mapes, per comprovar que coincideixen geogràficament els conflictes amb l’absència o limitació de la llibertat.

Tanmateix he aprofitat un interessant resum sobre els conflictes al 2013 publicat a la web extramurs.cat per tal de fer una síntesi de la situació que us pugui ser útil per ubicar-vos al món actual.

Dictadures democràtiquesAnem a pams, quan el món va inaugurar el segle XXI i com a conseqüència dels canvis esdevinguts a les dècades dels anys 80 i fonamentalment a les dels 90, semblava que tot era possible. De fet, el primers anys del nou segle ens van portar aires d’esperança, les primaveres àrabs, la refundació del capitalisme, res és el que semblava, el món és cada cop més desigual, més pobresa al món desenvolupat, més pobresa als països del sud.

Comentàvem al gener, que la guerra, o la violència,  com a fórmula i instrument útil  per molts habitants del planeta de girar la desfavorable situació en que viuen, segueix estan de moda, per molt que nosaltres, al cim de la piràmide de Maslow, considerem que el món del segle XXI és un lloc segur amb llibertat i democràcia.

El mapa que us presento avui fa evident que la llibertat és present solament al 46% dels països del món. El 54% restant s’ha de conformar amb quotes simbòliques o inexistents del que anomenem drets humans.

Aquí us deixo l’enllaç de Freedom House, una organització independent que cada any publica un informe sobre les llibertats al món (està en anglès, però s’entén força bé).

 

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 3r_Trimestre, Actualitat, Tema 15: Geopolítica del món actual. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s